Kontaktni podatki


Gsm: +386 (0)41 333 457

Tel: +386 (0)5 364 80 12   

Email: stanko.vitez@siol.net

Zakaj izbrati nas?

  • Z vami smo že več kot 15 let
  • Zaupajo nam številne stranke
  • Za prevoz poskrbimo mi
  • Delujemo po celi Sloveniji
  • Odličnost po dostopni ceni
  • Brezplačno vam svetujemo

Izdali smo:

Restavratorski priročnik

Preberi več >

Vakuumsko utrjevanjeRazvili smo postopek

S pomočjo vodilnih strokovnjakov smo razvili sistem za vakuumsko impregniranje-utrjevanje lesenih predmetov. Z vakuumskim impregniranjem se zaščiti in utrdi slab les. Postopek omogoča uporabo različnih utrjevalcev in zagotavlja impregnacijo po celotni debelini.

Les ima veliko škodljivcev

Kot naravni material je les zelo podvržen degradaciji, še posebno, ko pridejo v stik z lesom insektni in fungicidni škodljivci. V lesu pride do poškodb, ki bistveno spremenijo osnovne lastnosti lesa. Poškodbe so tudi tako hude, da resno ogrozijo nadaljni obstoj predmeta.

Ročno impregniranje

Za ohranitev najhuje poškodovanih elementov so restavratorji pričeli z ročnim utrjevanjem slabega lesa s pomočjo lepil in naravnih ter umetnih smol. Z ročnim načinom utrjevanja se je lahko uspešno pri elementih manjšega volumna, ker utrjevalec pri ročnem nanašanju ne prodre po celotni masi predmeta. Pri ročnem impregniranju-utrjevanju večjih predmetov se utrdi zgolj zunanji sloj medtem ko notranjosti ne utrdijo.

Vakuumsko impregniranje

nam da odlične rezultate, prav na najbolj poškodovanem lesu so najboljši rezultati. Zanimiv je podatek da je imel kos lesa pred impregniranjem težo 1kg, takoj po impregniranju pa je imel težo 2,38kg. Po klimatizaciji in zorenju je teža predmeta 1,37kg. Teža se je povečala na račun impregnanta s katerim se je utrdilo predmet.Primer spremljanja učinkovitosti impregnacije lesa s konfokalnim mikroskopom

(Avtor: Mateja Golež, Luka Škrlep, Janko Čretnik, Alenka Mauko, ZAG)

 
Neimpregniran vzorec lesa
Impregniran vzorec lesa
SEM mikroposnetek lesnih vlaken
pora po impregnaciji
 
Barvni polygon globine poškodb lesenega predmeta. Temno modra barva ponazarja najgloblje poškodbe – 3.5 mm
zapolnitev pore z impregnacijskim sredstvom